top of page

Corpurile geometrice în viața noastea/ Micii matematicieni, Școala Gimnazială Gologanu, Vrancea

Facilitarea învățării matematicii prin proiecte, prin lucrul în echipa, prin comunicarea fizica, la scoala sau online în cadrul grupului Matematica pe watsap.

Elevii își doresc aplicații practica, conectarea matematicii cu viata reala. Învățarea în pași mici, pe secvente scurte, ajutor la teme.


Elevii au făcut cunoștință cu corpurile geometrice realizând efectiv aceste corpuri, au creat coif de petrecere sub forma unui con, joben pornind de la cilindru, piramide din bețișoare apelând la cunoștințele de istorie, paralelipiped/cub pornind de la asemănarea cu anumite obiecte din imediata apropiere.


Elevii au început activitățile prin scanarea corpului, câteva exerciții de respirație care să-i aducă în Aici și Acum, au făcut meditatia cireșei (conectându-se cu porțile de întrare, pipait, miros, gust) lucru care atrage atenția asupra conștientizării acțiunilor realizate pe pilot automat.

Pentru pasul împărtășește am avut invitați colectivul elevilor de clasa a IV-a împreună cu doamna învățătoare.


Elevii au făcut cunoștință cu corpurile geometrice realizând efectiv aceste corpuri, au creat coif de petrecere sub forma unui con, joben pornind de la cilindru, piramide din bețișoare apelând la cunoștințele de istorie, paralelipiped/cub pornind de la asemănarea cu anumite obiecte din imediata apropiere.


Elevii au început activitățile prin scanarea corpului, câteva exercițiu de respirație care să-i aducă în Aici și Acum, au făcut meditatia cireșei (conectându-se cu porțile de intrare, pipăit, miros, gust) lucru care atrage atenția asupra conștientizării acțiunilor realizate pe pilot automat.

Elevii au realizat un padlet cu clădiri ce arată precum corpurile studiate. Au atașat imagini și au adăugat comentarii privind locația acestora.


În urma acestor activități elevii au căpătat încredere în forțele proprii, au realizat ca POT!

Proiect facilitat de Tatiana Cristina


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:

Provocările identificate:

-Dificultatea de a înțelege noțiunile matematice

-Lipsa timpului pentru teme,

-Dificultate în rezolvarea temelor,

-dependenta de jocuri și rețele de socializare,

-dificultatea de conectare/concentrare

-lipsa interesului

-probleme de concentrare

-lipsa energiei și bucuriei de a invata

-diminuarea capacității de memorare

-lipsa curiozității specifica vârstelor mici

-diminuarea/absenta creativității


Provocările alese:

Apropierea elevilor de obiectul matematica perceput ca fiind greu,,, de neinteles" pentru mulți. .

Creșterea capacității de conectare, înțelegere, implicare al elevilor la obiectul matematica


Persoanele afectate de problemă:

Toți elevii clasei a V-a sunt afectați de aceasta problema, rămânerea în urma la matematica, perioada online din acest an a făcut ca mulți elevi sa nu poată participa la ore, din diverse motive cum ar fi : lipsa aparaturii necesara, lipsa implicării părinților, delăsare, indiferență .


Pe elevi îi deranjează rezultatele slabe la matematica, lipsa de concentrare, abandonarea rezolvării temei de acasă, volumul mare de lecții pe care le au de pe o zi pe alta în condițiile dependentei de telefon.



Soluțiile identificate:

Să dezvoltam capacitatea de concentrare prin diverse jocuri, tehnici, sa rezolvam temele împreună în clasă, sa realizam proiecte, afișe, machete, sa rezolvam probleme practice. Sa învățăm făcând anumite lucruri practice, cum am procedat în cadrul capitolului Corpuri geometrice. Odată conștientizând acest aspect am trecut la jocuri ce echilibrează cele doua emesfere cerebrale. Elevii au fost foarte activi și dornici sa execute cât mau corect exercitiile.


După energizante am trecut efectiv la construcția corpurilor geometrice. O parte dintre elevi au început acasă și au finalizat la scoala, altiiacasa, alții au lucrat în clasa fiind sprijiniți de colegi și de mine.


Activitățile realizate de elevi:

În cadrul capitolului elemente de geometrie, corpuri geometrice, elevii au ales sa realizeze corpuri din materiale reciclabile sau din materialele puse la dispoziție de All Grow. , sa creeze o expoziție și sa o promoveze. Au învățat în acest fel despre elementele acestor corpuri, notații, desfășurări,arii și volume, proprietăți.


Au ales acest lucru conștientizând importanta învățării unui conceptrealizândfizic prin îmbinarea creativității și științei.




Obiectivele alese:

Schimbarea atitudinii față de matematică, învățarea prin cooperare/colaborareîn cadrul echipelor, învățarea prin proiecte, dezvoltarea competentelor matematice, gândirii logice, dezvoltarea atenției prin conectarea cu prezentul prin respirație.

Copiii au înțeles importanta comunicării cu profesorul de matematică,


Procesul de implementare a activităților:

Elevii au făcut cunoștință cu corpurile geometrice realizând efectiv aceste corpuri, au creat coif de petrecere sub forma unui con, joben pornind de la cilindru, piramide din bețișoare apelând la cunoștințele de istorie, paralelipiped/cub pornind de la asemănarea cu anumite obiecte din imediata apropiere.


Elevii au început activitățile prin scanarea corpului, câteva exercițiu de respirație care să-i aducă în Aici și Acum, au făcut meditatia cireșei (conectându-se cu porțile de întrare, pipait, miros, gust) lucru care atrage atenția asupra conștientizării acțiunilor realizate pe pilot automat.

Elevii au primit sau colectat resursele necesare realizării corpurilor geometrice : foarfec, hârtie, plastilina, bețișoare, scoci, hârtie creponată. Mare parte din materiale le-am primit de la ALL Grow.

Fiecare elev și-a construit pas cu pas corpuri precum, cilindrul, conul, piramida, cubul. În cazul cilindrului au realizat un joben, pentru con au asociat corpul geometric cu un coif de petrecere, pentru piramida și-au amintit de la istorie lecția despre piramide și au aflat de piramida de la Pitești din perioada comunista oarecum și de efectul de piramida aceste informații au fost găsite pe google.


Au învățat atunci cum sa caut o informație pe google, cum pot culege informația din mai multe surse, cum pot deosebi informația falsa de cea adevărată.




Rezultatele proiectului:

Copiii și-au însușit lecția corpurile geometrice, desfășurare, elemente, utilitate, curiozități (efectul de piramida) au lucrat și s-au simțit confortabil.


Fiecare copil a realizat cel puțin trei corpuri, unii au lucrat acasă împreună cu membri ai familiei sau prieteni, alții au realizat integral modelele la scoala cu sprijinul colegilor si al meu.

Timpul acordat a fost de 3 ore de curs, conform planificării, dar și studiului de acasă privind culegerea informațiilor și comunicarea prin intermediul grupului clasei de pe Facebook.


Impactul proiectului:

Elevii și-au schimbat perspectiva în ceea ce privește obiectul matematica, au realizat utilitatea acesteia în viața de zi cu zi, au practicat tehnici de mindfulness pentru a creste capacitatea de concentrare și prezenta aici și acum, au aflat lucruri interesante despre piramide, conuri, cilindru, sfera, cubul, paralelipipedul. Fiecare elev a descoperit pas cu pas elementele fiecărui corp în parte, muchii, baze, fețe laterale luând contact direct cu acestea


Beneficiarii proiectului:

Au beneficiat de aceste realizări atât cei 15 elevi ai clasei a V-a cât și cei 18 elevi de la clasa a IV-a pe care i-am invitat, folosind acest prilej pentru a ne prezenta, a primi câteva lămuriri de la colegiu din clasa a V-a privind momentul de început al unei nou etape ciclul gimnazial. Elevii și-au împărtășit din temeri, din dorințe și au creat conexiuni cu alți copii și desigur cu doamna de mate.


Am folosit în aceasta întâlnire jocuri de echilibrare a emusferelir dar și glume pentru a contribui la starea de bine a micuților.

Elevii au fost încântați imaginile surprinse din timpul activităților sunt concludente.



Feedback:

Doamna învățătoare a spus,, obiectul matematica devine un moment așteptat de elevi când profesorul facilitează acest lucru, stimulează creativitatea și curiozitatea" ;

părinții care au văzut pe grupul clasei imaginile de la activități au spus,, Felicitări, tot asa! "


Dificultăți întâlnite:

Am încurajat elevii care nu reușeau sa realizeze corpurile sa colaboreze cu colegii, am lucrat și eu împreună cu ei, am dialogat, am găsit soluții, am adaptat resursele avute la dispozitie pentru a atinge obiectivele.



Durata de implementare a proiectului:

3 ore de curs, în a patra ora am împărtășit elevilor de la clasa a IV-a rezultatele și impresii


Promovarea proiectului:

Am discutat cu alți colegi, cu părinți, cu alți elevi.

Am primit feedback pozitiv.



Susținerea impactului:

Mi-am propus sa încep ora cu exerciții, tehnici de mărire a capacității de concentrare, exerciții de echilibrare a emisferelor cerebrale, exerciții de energizare

Activitățile sa se desfășoare pe secvente mici, cu creștere a interesului fata de obiectul matematica, abordarea prin proiecte, prezentări, colaborări cu alți colegi, părinți, absolvenți.



Comentarios


Recent posts
Archive
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page